Chleb z muesli na miodzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bardzo smaczny chleb z ziarnami z delikatnie wyczuwalnym smakiem miodu lipowego. Świeży nawet na drugi dzień, choć najsmaczniejszy w dniu pieczenia.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna razowa typ 2000 - 150 g
    mąka pszenna typ 650 - 350 g
    drożdże świeże - 25 g
    miód lipowy – 1 łyżka
    otręby żytnie – 2 łyżki
    siemię lniane – 2 łyżki
    sezam – 2 łyżki
    płatki owsiane górskie – 4 łyżki
    ciepłe mleko - 1 szk.
    ciepła woda - 2/3 szk.
    oliwa – 2 łyżki
    sól – 1,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z muesli na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznij od przygotowania rozczynu: pokruszone drożdże wymieszaj z miodem, gdy lekko się rozpuszczą, dodaj 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Obie mąki przełóż do sporej miski, dodaj gotowy rozczyn, otręby, siemię lniane, sezam, płatki, ciepłe mleko, pozostałą ciepłą wodę, oliwę i sól. Wyrabiaj ciasto robotem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Gdy ciasto zacznie odrywać się od ścianek miski i tworzyć kulę przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Następnie wyjmij ciasto z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiaj ciasto rękoma, w razie potrzeby bardzo delikatnie podsypując mąką.
  • 4. Ciasto przełóż do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Ponownie przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 5. Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego do 230*C piekarnika i piecz 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 200*C i piecz jeszcze 20-25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszysz głuchy odgłos. Wystudź na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować