Chleb pachnący czosnkiem

5 (173 ocen)

  • Łatwy

Domowy chleb z ziarnami i czosnkiem najlepszy pod słońcem

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka chlebowa: 500 gramów
    - drożdże: 5 gramów
    - czosnek (ząbki): 4 sztuki
    - cukier: 1 szczypta
    - siemię lniane: 0.25 szklanki
    - pestki słonecznika: 0.25 szklanki
    - płatki owsiane: 0.5 szklanki
    - pestki dyni: 0.25 szklanki
    - sól: 2 łyżeczki
    - masło do formy: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pachnący czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w 500ml wody. Dodajemy sól, cukier i przeciśniety czosnek. Mąke mieszamy z ziarnami. Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy mikserem ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Keksówkę najlepiej 36x12 smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy ciasto wyrównujemy mokrą łyzką. Posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrosnięcia.
  • chleb 3. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180st. przze 75-80 minut az zrumieni sie ładnie góra.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować