Chleb górski

4.48 (196 ocen)

Puszysty pszenny chleb drożdżowy, idealny na kanapki lub jako dodatek do drugiego dania typu leczo lub gulasz

Składniki:


  • 25 g drożdży świeżych
    0,75 szklanki wody
    3 łyżki cukru
    1,5 szklanki mleka
    3 łyżki masła
    6 szklanek mąki pszennej typ 650
    2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb górski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Do misy robota wsypać 6 szklanek mąki i 2 łyżeczki soli.

    Dodać rozpuszczone masło i rozczyn przygotowany z wody, mleka, cukru i drożdży.

    Zagnieść jednolite ciasto i zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do formy o średnicy 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.

    Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 30 minut. Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

4.83 (183 ocen)

chleb cebulowy

To może cię zainteresować