Chleb cukiniowy na jogurcie

0 (0 ocen)

Cukiniowy chleb, mięciutki i lekko wilgotny, tak dobry, że piekłam go 2 razy pod rząd, nie mogliśmy się nim najeść :) najlepszy – z samym masłem!

Składniki:


  • 200 ml jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka cukru
    25 g oliwy
    1 mała młoda cukinia
    400 g mąki pszennej typ 650
    7 g drożdży suchych
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka oregano

    Do misy robota wsypać mąkę, sól, oregano i suche drożdże.

    Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć sok.

    Jogurt doprowadzić do temperatury pokojowej, dodać cukier i olej i wymieszać.
    Do maszyny wlać jogurt, dodać cukinię i zagnieść elastyczne, jednolite ciasto. Odstawić na 1 godziny do wyrośnięcia.

    Po tym czasie wyjąć na stolnicę, odgazować, uformować bochenek i przełożyć do keksówki (długość 25cm). Przykryć ścierec
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb cukiniowy na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

    Gdy chleb wyrośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 30 minut. Wystudzić na kratce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Drożdże Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować