Cukiniowy chleb, mięciutki i lekko wilgotny, tak dobry, że piekłam go 2 razy pod rząd, nie mogliśmy się nim najeść :) najlepszy – z samym masłem!
Składniki:
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
25 g oliwy
1 mała młoda cukinia
400 g mąki pszennej typ 650
7 g drożdży suchych
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka oregano
Do misy robota wsypać mąkę, sól, oregano i suche drożdże.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć sok.
Jogurt doprowadzić do temperatury pokojowej, dodać cukier i olej i wymieszać.
Do maszyny wlać jogurt, dodać cukinię i zagnieść elastyczne, jednolite ciasto. Odstawić na 1 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjąć na stolnicę, odgazować, uformować bochenek i przełożyć do keksówki (długość 25cm). Przykryć ścierec
Komentarze