Charquican- tradycyjna chilijska potrawa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Charquican to chilijski gulasz przygotowywany z mielonej wołowiny, dyni, ziemniaków i kukurydzy. Pierwotnie używano do niego suszonego mięsa z lamy. Ja zrobiłam go na bazie wieprzowiny z dodatkiem sadzonego jajka. Smakuje wybornie, jest bardzo pożywny ale nie ciężkostrawny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków
    1/4 dyni
    1 cebula
    1 marchewka
    300 g mielonej wieprzowiny ( wołowiny )
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka oregano
    3/4 łyżeczki kminku
    1/2 szkl kukurydzy ( mrożonej lub z puszki )
    1/2 szkl groszku ( mrożonego lub z puszki )
    sól
    pieprz biały
    papryka słodka w proszku
    1,5 szkl wody
    2 łyżki oliwy

    Dodatkowo
    4 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Charquican- tradycyjna chilijska potrawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę i dynię ( najlepiej bez skórki ) kroimy w kostkę ( 2 x 2 cm). Zalewamy wodą z dodatkiem soli i gotujemy do miękkości.
  • 2. Cebulę i czosnek kroimy z drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso.
  • 3. Zawartość patelni przekładamy do garnka z gotującymi się warzywami.
  • 4. Kiedy dynia z ziemniakami odrobinę się rozgotują dodajemy groszek z kukurydzą. Najlepiej mrożone ale w ostateczności mogą być z puszki
  • 5. Gulasz doprawiamy białym pieprzem, oregano, kminkiem i słodką papryką w proszku.
  • 6. Potrawę podajemy z sadzonym jajkiem.

Porady

Do gulaszu możemy dodać małe pulpeciki lub schab wołowy pokrojony w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować