Cebularze lubelskie

4.5 (149 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Drożdżowy wypieiek rodem z Lubelszczyzny. Aromatyczne cebularki z makiem.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna (typ 550): 400 gramów
    - mleko zwykłe: 220 mililitrów
    - masło rozpuszczone: 60 gramów
    - drożdże swieże: 15 gramów
    - cukier: 2 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - cebula: 3 sztuki
    - mak: 3 łyżeczki
    - olej: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Cebularz

Cebularze lubelskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać w grubą kostkę, wrzucić na 5 minut do wrzątku, odcedzić. Wszystkie składniki wymieszać, chłodzić od 3 godzin do całej doby.
  • 2. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać podgrzane mleko, wymieszać, odstawić na chwilę- przez ten czas przesiać mąkę. Do mąki dodać mleko z drożdżami oraz masło.Wymieszać łyżką i na blacie dobrze wyrobić ciasto. Odłożyć na 1,5 -2 godziny, przykryte ściereczką.
  • 3. Podzielić na 5- 8 kulek, rozwałkować, nałożyć farsz. Odłożyć na 15- 30 minut do wyrośnięcia. Piec 20- 30 minut piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować