Cebularze lubelskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać w grubą kostkę, wrzucić na 5 minut do wrzątku, odcedzić. Wszystkie składniki wymieszać, chłodzić od 3 godzin do całej doby.
2.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać podgrzane mleko, wymieszać, odstawić na chwilę- przez ten czas przesiać mąkę. Do mąki dodać mleko z drożdżami oraz masło.Wymieszać łyżką i na blacie dobrze wyrobić ciasto. Odłożyć na 1,5 -2 godziny, przykryte ściereczką.
3.Podzielić na 5- 8 kulek, rozwałkować, nałożyć farsz. Odłożyć na 15- 30 minut do wyrośnięcia. Piec 20- 30 minut piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Smacznego!
Komentarze