Cebularze lubelskie

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Średni

Mam do nich wielki sentyment i na pewno zawsze będą mi się kojarzyć z rodzinnymi stronami.

  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • - drożdże suszone: 10 gramów
    - mąka pszenna: 550 gramów
    - woda ciepła: 125 mililitrów
    - mleko ciepłe: 125 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - masło: 3 łyżki
    - cebula: 60 dekagramów
    - mak: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przystawki

Cebularze lubelskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy, niezbyt drobno. Podsmażamy na oleju, aż będzie szklista i miękka. Do ciepłej dodajemy mak, sól i pieprz do smaku.
  • 2. Ciasto dzielimy na 6-7 części*. Rozwałkowujemy, brzegi placków smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy cebulę. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy aż cebularze się zrumienią.
  • 3. *ciasto oczywiście możecie podzielić na więcej części, u Polki np. wyszło ich 12, ja jednak lubię cebularze duże i w miarę grube ;) takie są najlepsze!
  • 4. Drożdże mieszamy z mąką, cukrem, dodajemy ciepłe mleko, ciepłą wodę, jajko, roztopione masło, sól. Wszystko razem wyrabiamy aż otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości w cieple.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować