Cebularze lubelskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę siekamy, niezbyt drobno. Podsmażamy na oleju, aż będzie szklista i miękka. Do ciepłej dodajemy mak, sól i pieprz do smaku.
2.Ciasto dzielimy na 6-7 części*. Rozwałkowujemy, brzegi placków smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy cebulę. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy aż cebularze się zrumienią.
3.*ciasto oczywiście możecie podzielić na więcej części, u Polki np. wyszło ich 12, ja jednak lubię cebularze duże i w miarę grube ;) takie są najlepsze!
4.Drożdże mieszamy z mąką, cukrem, dodajemy ciepłe mleko, ciepłą wodę, jajko, roztopione masło, sól. Wszystko razem wyrabiamy aż otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości w cieple.
Komentarze