Lubelskie cebularze

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.

Lubelskie cebularze to moje wspomnienie z dzieciństwa. Drożdżowa bułka/placek z cebulką i makiem… Mmm.. tego smaku się nie zapomina! Słyszałam nawet kiedyś, że cała Lubelszczyzna jest tak dumna z cebularzy jak górale z oscypka!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na cebularze (zrobiłam 6 dużych cebularzy):

    ◦50 g świeżych drożdży
    ◦łyżka cukru
    ◦½ kg mąki krupczatki
    ◦1 szklanka mleka
    ◦1 jajko
    ◦1 łyżeczka soli
    ◦60 g masła

    Składniki na nadzienie z cebuli i maku:

    ◦1 kg cebuli
    ◦3 czubate łyżki maku
    ◦sól do smaku
    ◦2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Cebularz Bułki Przystawki

Lubelskie cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lubelskie cebularze 1. Przygotowanie nadzienia:

    Nadzienie najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem cebularzy jednak można też to zrobić tego samego dnia. Cebulę obieramy i kroimy w dość sporą kostkę, obgotowujemy we wrzątku (ok. 5 minut). Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy mak i 2 łyżki oleju, doprawiamy do smaku sola i mieszamy. Jeśli chcecie przygotować nadzienie tego samego dnia co cebularze to należy pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju. Do ciepłej jeszcze cebuli dodać mak, doprawić do smaku solą i odstawić na czas przygotowania ciasta.
  • Lubelskie cebularze 2. Przygotowanie ciasta na cebularze:

    W jednej misce mieszamy mąkę z solą. W drugiej drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka (ok. 1/3 szklanki), pozostawiamy do wyrośnięcia. W garnuszku rozpuszczamy masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn i ciepłe mleko z masłem dodajemy do mąki. Jajko roztrzepujemy za pomocą widelca i dodajemy do pozostałych składników zostawiając ok. 1 łyżki na posmarowanie brzegów cebularzy. Zagniatamy ciasto tak, aby odstawało od ręki, w razie potrzeby podsypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość).

    Jak już ciasto wyrośnie, dzielimy je na równe kulki i za pomocą np. szklanki w każdej bułeczce robimy zagłębienie, do którego nakładamy farsz. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Cebularze pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 aż się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować