Lubelskie cebularze to moje wspomnienie z dzieciństwa. Drożdżowa bułka/placek z cebulką i makiem… Mmm.. tego smaku się nie zapomina! Słyszałam nawet kiedyś, że cała Lubelszczyzna jest tak dumna z cebularzy jak górale z oscypka!
2 godz.
Składniki:
Składniki na cebularze (zrobiłam 6 dużych cebularzy):
◦50 g świeżych drożdży
◦łyżka cukru
◦½ kg mąki krupczatki
◦1 szklanka mleka
◦1 jajko
◦1 łyżeczka soli
◦60 g masła
Składniki na nadzienie z cebuli i maku:
◦1 kg cebuli
◦3 czubate łyżki maku
◦sól do smaku
◦2 łyżki oleju
Lubelskie cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie nadzienia:
Nadzienie najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem cebularzy jednak można też to zrobić tego samego dnia. Cebulę obieramy i kroimy w dość sporą kostkę, obgotowujemy we wrzątku (ok. 5 minut). Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy mak i 2 łyżki oleju, doprawiamy do smaku sola i mieszamy. Jeśli chcecie przygotować nadzienie tego samego dnia co cebularze to należy pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju. Do ciepłej jeszcze cebuli dodać mak, doprawić do smaku solą i odstawić na czas przygotowania ciasta.
2.Przygotowanie ciasta na cebularze:
W jednej misce mieszamy mąkę z solą. W drugiej drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka (ok. 1/3 szklanki), pozostawiamy do wyrośnięcia. W garnuszku rozpuszczamy masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn i ciepłe mleko z masłem dodajemy do mąki. Jajko roztrzepujemy za pomocą widelca i dodajemy do pozostałych składników zostawiając ok. 1 łyżki na posmarowanie brzegów cebularzy. Zagniatamy ciasto tak, aby odstawało od ręki, w razie potrzeby podsypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Jak już ciasto wyrośnie, dzielimy je na równe kulki i za pomocą np. szklanki w każdej bułeczce robimy zagłębienie, do którego nakładamy farsz. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Cebularze pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 aż się zarumienią.
Komentarze