Cannelloni ze szpinakiem i sosem pomidorowym

4.5 (143 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Trudny

A to jest coś, co kocha cała moja rodzina... Makaron, bogate wnętrze ze szpinaku i sera (oj, bali się spróbować) i obfity sos mięsno-pomidorowy - to ukłon w stronę mego męża-mięsożercy... Całość na 6.

  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - rurki cannelloni: 18 sztuk
    - szpinak: 450 gramów
    - czosnek: 6 ząbków
    - cebula: 2 sztuki
    - Ser biały: 200 gramów
    - masło: 1 łyżka
    - mąka: 1 łyżka
    - mleko: 2 szklanki
    - gałka muszkatołowa tarta: 1 szczypta
    - ser żółty: 150 gramów
    - mięso wieprzowe mielone: 300 gramów
    - przecier pomidorowy w kartoniku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Cannelloni

Cannelloni ze szpinakiem i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cannelloni ze szpinakiem 1. Czosnek (3 ząbki) przecisnąć przez praskę, podsmażyć króciutko na rozgrzanej oliwie (uważać, żeby się nie przypalił), dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak (w liściach jest lepszy od rozdrobnionego), chwilę razem smażyć, przyprawić solą, pieprzem, wymieszać z ricottą lub rozdrobnionym twarogiem, doprawić solą i pieprzem (masa powinna być pikantna). Tak przygotowaną masą napełniać rurki makaronu.
  • cannelloni ze szpinakiem 2. Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, chwilkę przesmażyć, powoli dolewać mleko, uważając, aby nie zrobiły się grudki, gotować ok. minuty. Doprawić solą i gałką muszkatołową.

    Do płaskiego żaroodpornego naczynia wlać na dno trochę sosu beszamelowego, ułożyć w jednej warstwie rurki z farszem szpinakowym, zalać resztą sosu (ważne, aby rurki były dokładnie nim pokryte), posypać startym serem, zapiekać ok. 30 minut w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika można sprawdzić, czy makaron jest miękki.
  • 3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pozostały czosnek, posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać mięso mielone, usmażyć, dodać przecier pomidorowy i tyle wody, aby powstał sos mięsny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • cannelloni ze szpinakiem 4. Podawać rurki cannelloni polane mięsnym sosem i posypane startym żółtym serem (najlepiej parmezanem). Zamiast sosu mięsnego można podać cannalloni z sosem pomidorowym – dla wegetarian. Obie wersje są super pyszne i jeśli się trochę poćwiczy, wcale nie takie czasochłonne, jak się wydaje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować