Cannelloni naleśnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie dania zaczynamy od zrobienia ciasta naleśnikowego. Do sporej miski wsypujemy mąkę ok dwóch szklanek, dodajemy dwa jajka, pół szklanki mleka, pół szklanki wody, szczyptę soli, 3 łyżki oleju i miksujemy. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać płynu lub mąki. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do wykończenia ciasta.
2.Kurczaka kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy go wedle uznania np. solą pieprzem i papryką słodką. Na odrobinie oleju smażymy kurczaka na złoty kolor.
W między czasie kroimy ser fetą w kostkę.
3.Na naleśnikach układamy po trochu kurczaka i sera feta. Zwijamy w ruloniki. Po zrolowaniu wszystkich naleśników układamy je w nasmarowanym lub wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym.
4.Sos:
Z masła i mąki na patelni robimy zasmażkę do której dolewamy mleko i wodę. Dokładnie mieszamy do zgęstnienia, uważając by nie zrobiły się gródki. Gdy sos się zagotuję dodajemy curry, pieprz, sól oraz paprykę słodką do smaku.
5.Ułożone w naczyniu żaroodpornym naleśniki zalewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.
Komentarze