Schab w winogronach

4.5 (156 ocen)

  • 10 min

Przepis ten zagościł na dobre na moim stole. Zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy.

  • 10 min

Składniki:

  • -6 plastrów schabu,
    -pół kg białych winogron,
    -jabłko,
    -łyżka miodu,
    -cebula,
    -łyżka octu winnego lub jabłkowego,
    -olej do smażenia,
    -mąka do obtoczenia kotletów,
    -kostka bulionowa drobiowa,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    -przyprawy: pieprz, sól.
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Sosy

Schab w winogronach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, następnie z każdej strony przyprawiamy pieprzem ,solą i obtaczamy w mące.
  • 2. Cebulę kroimy w kosteczkę, winogrona kroimy na połówki usuwając pestki. Jabłko obieramy i kroimy w piórka.
    Kostkę bulionową rozpuszczamy w pół litra gorącej wody.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron. Gdy mięso się zrumieni zdejmujemy je z patelni. Na ten sam tłuszcz wsypujemy pokrojoną cebulę i smażymy ją do zeszklenia uważając by się nie przypaliła. Do cebuli dodajemy jabłka, ocet winny, miód i zalewamy bulionem.
    Wkładamy ponownie mięso. Gotujemy ok 15 minut.
  • 4. Po 15 minutach dodajemy pokrojone i oczyszczone winogrona i gotujemy do miękkości. Na koniec dla zagęszczenia sosu w połowie szklanki wody rozrabiamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, całość dodajemy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia.
    Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ocet Ryż Schab Winogrona Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować