Burgery wegańskie z buraków

0 (0 ocen)

  • 30 min

Historia tego przepisu jest bardzo krótka: pusta lodówka, trochę wyobraźni i proste składniki. Buraki, kasza, przyprawy i zawody kto wykona z tego coś wyjątkowego. Zgadnijcie kto wygrał? Oczywiście burgery są teraz hitem każdej imprezy. Nie tylko dla Wegan! Dzieci i dorośli je uwielbiają.

  • 30 min

Składniki:


  • 2, 5 szklanki startych na grubych oczkach surowych buraków (około 2 duże buraki)
    1 szklanka kaszy jaglanej (ja użyłam 1 torebki ugotowanej kaszy jaglanej błyskawicznej)
    1 szklanka uprażonych nasion słonecznika
    1/2 szklanki uprażonych nasion sezamu
    1/2-1 szklanka pokrojonej na drobną kostkę cebuli
    4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
    3 łyżki mąki pełnoziarnistej
    2-3 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
    4 ząbki czosnku (lub więcej jak ktoś lubi)
    pieprz cayenne – 2 łyżeczki
    sól – ok. 2 łyżeczki
    pieprz cytrynowy – łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery

Burgery wegańskie z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kaszę jaglaną najlepiej ugotować dzień wcześniej, dzięki czemu będzie miała lepszą konsystencję i łatwiej da się uformować z resztą składników. A jeszcze lepiej jak od razu zaleje się ją wrzątkiem i następnie gotuje przez 12-15 minut.
    Surowe buraki ścieramy na grubych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy na drobną kostkę.
    Prażymy nasiona sezamu i słonecznika.
    Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, przyprawy i ugniatamy ręką. Jeśli masa jest za bardzo mokra – dosypujemy więcej mąki. Jednak jeśli w ogóle nie tolerujecie mąki, możecie śmiało ten składnik pominąć.
    Formujemy kotleciki wielkości burgerów i układamy na blachę do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. i wkładamy na ok. 25-35 min.
    Gotowe burgery najlepiej smakują z bułką pełnoziarnistą, sosem i warzywami.Można też dorzucić frytki z batatów albo co tylko podpowiada Wam wyobraźnia.

    Smacznego!

Porady

Ja zwykle po wyłączeniu piekarnika, zostawiam burgery w środku przez jakieś 30 minut do ostygnięcia. Dzięki temu nie będą się rozpadały łatwo zdejmiecie je z papieru do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować