Buraki z chrzanem na zimę

4.5 (144 ocen)

Mój mąż je uwielbia ,a dzieci wcinają aż im się uszy trzęsą:-)

Składniki:

  • 5 kg.buraków

    Zalewa:
    1 litr wody
    2 skl.octu 6% lub 300ml.10%
    1 szkl.cukru
    4 cebule (drobno pokroic)
    6 ząbków czosnku
    10 ziaren pieprzu
    6 ziaren ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    3 gożdziki
    5 duzych łyżek świeżo utartego chrzanu
    garść soli
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Buraki z chrzanem na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyć ugotować zetrzeć na drobnych oczkach (ja to robię na średnich oczkach)Zalewę zagotować i przecedzić przez sito,pozostałość wyrzucić .Utarte buraki zalać gorącą zalewą ,wymieszać i pozostawić na 12 h. Po tym czasie buraki wraz z zalewą przelozyc do słoików.Pasteryzować 15-20 min.

Porady

Buraki wraz z zalewą należy równo rozłozyć do słoików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować