Pośród wszystkich smakowitości swoje pewne miejsce zajmuje oczywiście ćwikła z chrzanem. Lecz nie taka zwykła...
1 min
Dla 1 osoby
Składniki:
ok. 1 kg buraków ćwikłowych
ok.4 łyżki utartego chrzanu ( najlepiej świeżego )
1/2 szklanki czerwonego wina (najlepiej dobrego, wytrawnego)
ok. 2 łyżki octu winnego (do smaku)
szczypta kminku mielonego
1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.)
ok. 1 łyżka cukru (do smaku)
sól do smaku
Buraki z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości lub pieczemy 1 godz. 15 min w 180 stopniach. Ostudzone buraki obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z tartym chrzanem.W garnku zagotowujemy ocet, wino, cukier i kminek - płyn mieszamy z burakami, doprawiamy jeszcze do smaku solą. Można jeszcze cukrem i octem, aż uzyskamy smak, który będzie najlepiej nam odpowiadał. Należy jednak pamiętać, że ćwikła jest najlepsza dopiero jak postoi przynajmniej 2 dni.Gotową ćwikłę przekładamy do słoja, ugniatamy tak, aby na wierzchu pojawił się sok, słój zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Przed podaniem dodajemy starte jabłko, dokładnie mieszamy i podajemy do wielkanocnych mięs i wędlin.
Tak przygotowana ćwikła, bez pasteryzowania przechowuje się około 3-4 tygodnie w lodówce.
Komentarze