Buraki z chrzanem

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Pośród wszystkich smakowitości swoje pewne miejsce zajmuje oczywiście ćwikła z chrzanem. Lecz nie taka zwykła...

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ok. 1 kg buraków ćwikłowych
    ok.4 łyżki utartego chrzanu ( najlepiej świeżego )
    1/2 szklanki czerwonego wina (najlepiej dobrego, wytrawnego)
    ok. 2 łyżki octu winnego (do smaku)
    szczypta kminku mielonego
    1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.)
    ok. 1 łyżka cukru (do smaku)
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Buraki z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości lub pieczemy 1 godz. 15 min w 180 stopniach. Ostudzone buraki obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z tartym chrzanem.W garnku zagotowujemy ocet, wino, cukier i kminek - płyn mieszamy z burakami, doprawiamy jeszcze do smaku solą. Można jeszcze cukrem i octem, aż uzyskamy smak, który będzie najlepiej nam odpowiadał. Należy jednak pamiętać, że ćwikła jest najlepsza dopiero jak postoi przynajmniej 2 dni.Gotową ćwikłę przekładamy do słoja, ugniatamy tak, aby na wierzchu pojawił się sok, słój zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
    Przed podaniem dodajemy starte jabłko, dokładnie mieszamy i podajemy do wielkanocnych mięs i wędlin.
    Tak przygotowana ćwikła, bez pasteryzowania przechowuje się około 3-4 tygodnie w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować