Buraczane kaszotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i lekko zeszkli. Gdy zawartość patelni się podsmaży dodajemy kaszę pęczak i 1/2 łyżeczki tymianku, całość mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok 3 minut. Następnie do zawartości patelni dodajemy 1/4 bulionu (4 razy po ok 0,5 l) i co pewien czas mieszamy aż do momentu odparowania.
2.Udko z kurczaka kroimy w kostkę uprzednio usuwając skórę. Wraz z 3-cią porcją bulionu do kaszy dodajemy kurczaka i zawartości pozwalamy się wspólnie dusić.
3.Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wraz z ostatnią porcją bulionu do kaszy dodajemy buraki, mieszamy i całość pozostawiamy już do całkowitego odparowania. Na koniec do kaszotto dodajemy łyżkę serka naturalnego oraz przyprawy. Smacznego:)
Komentarze