Buraczane kaszotto

4.5 (181 ocen)

  • 30 min

Jesień to okres, który zawsze kojarzy mi się z burakami. Uwielbiam ćwikłę, wszelkiego rodzaju zupy z dodatkiem buraków, a teraz i to kaszotto.

  • 30 min

Składniki:

  • - kasza pęczak - 100 g
    - gotowane buraki - 2 szt
    - cebula - 1 szt
    - wędzony kurczak - 1 udko
    - bulion drobiowy - 2 l
    - olej - 1 łyżeczka
    - serek naturalny - 1 łyżka - u mnie Bieluch
    - czosnek - 1 ząbek
    - sól, pieprz, suszony tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne

Buraczane kaszotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0nj62c8 1. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i lekko zeszkli. Gdy zawartość patelni się podsmaży dodajemy kaszę pęczak i 1/2 łyżeczki tymianku, całość mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok 3 minut. Następnie do zawartości patelni dodajemy 1/4 bulionu (4 razy po ok 0,5 l) i co pewien czas mieszamy aż do momentu odparowania.
  • image-0q0eshc 2. Udko z kurczaka kroimy w kostkę uprzednio usuwając skórę. Wraz z 3-cią porcją bulionu do kaszy dodajemy kurczaka i zawartości pozwalamy się wspólnie dusić.
  • image-1jooof7 3. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wraz z ostatnią porcją bulionu do kaszy dodajemy buraki, mieszamy i całość pozostawiamy już do całkowitego odparowania. Na koniec do kaszotto dodajemy łyżkę serka naturalnego oraz przyprawy. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować