Kurczak w sosie jogurtowo-ziołowym

4.5 (186 ocen)

  • 40 min

Delikatny, soczysty kurczak w intensywnym, ziołowym sosie, który świetnie smakuje z ryżem bądź kaszą gryczaną.

  • 40 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka - 2x pojedyncze sztuki
    - jogurt naturalny - 2x duży kubek - ja użyłam Bakomy
    - mąka kukurydziana - 1 czubata łyżka
    - żółtko - 1 szt
    - suszony tymianek, suszony estragon, suszony rozmaryn - po 1 łyżce
    - czosnek niedźwiedzi - 1 łyżka
    - sól, pieprz
    - olej - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie jogurtowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0sl7ad4 1. Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy kurczaka, którego solimy i pieprzymy. Kurczaka smażymy do momentu jak będzie biały. W czasie gdy na patelni jest kurczak, w misce przyrządzamy sos mieszając jogurt z żółtkiem, ziołami i mąką kukurydzianą ( mąkę przesiałam przez sito aby nie powstały grudki w jogurcie).
  • image-171hxwq 2. Sos dodajemy do kurczaka powoli, cały czas mieszając aby jogurt się nie zważył. Zawartość patelni gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować