polskie bułki z akcentem bułgarskim. każde dziecko chyba lubi ciepłą bułeczkę
2 godz.
Składniki:
640 g przesianej mąki tortowej
300 ml ciepłej wody,
2 płaskie łyżeczki soli,
25 g świeżych drożdży,
pół łyżeczki cukru,
2 łyżki oliwy,
1 białko jajka
50 ml ciepłego mleka (do zaczynu)kilka gałązek rozmarynu (może być suszony)
garść suszonej papryki (u mnie z Bułgarii) ale mogą być suszone pomidory
Bułki rozmarynowo-paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy zaczyn: 25 g drożdży mieszamy z około 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżek mąki. Zawiesina musi być gęsta i wymieszana. Odstawiamy zaczyn przykryty ściereczką na około 15 minut.
2.W tym czasie drobno siekamy rozmaryn i suszoną paprykę. Następnie pozostałe wszystkie składniki wkładamy do jednej miski i wyrabiamy z nich ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Mi to zajęło ok. 5 minut. Przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce ( nie w przeciągu) do wyrośnięcia na 1 h.
3.Po tym czasie ciasto dzielimy ciasto na równe części (ok. 8 kawałków). Każdą część zwijamy w sakiewkę (spłaszczamy ciasto na ala placek i każdy z 4 rogów zagniatamy do środka, następnie wyrównujemy ręką) był gładki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4.Każdą bułkę nacinamy nożem po środku, przykrywamy wszystko ściereczką i ponownie odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
5.Gdy bułki wyrosną, oprószamy je mąką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 20-25 minut. Gotowe :)
Komentarze