Bułki rozmarynowo-paprykowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

polskie bułki z akcentem bułgarskim. każde dziecko chyba lubi ciepłą bułeczkę

  • 2 godz.

Składniki:

  • 640 g przesianej mąki tortowej
    300 ml ciepłej wody,
    2 płaskie łyżeczki soli,
    25 g świeżych drożdży,
    pół łyżeczki cukru,
    2 łyżki oliwy,
    1 białko jajka
    50 ml ciepłego mleka (do zaczynu)kilka gałązek rozmarynu (może być suszony)
    garść suszonej papryki (u mnie z Bułgarii) ale mogą być suszone pomidory
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki rozmarynowo-paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy zaczyn: 25 g drożdży mieszamy z około 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżek mąki. Zawiesina musi być gęsta i wymieszana. Odstawiamy zaczyn przykryty ściereczką na około 15 minut.
  • bułki 2. W tym czasie drobno siekamy rozmaryn i suszoną paprykę. Następnie pozostałe wszystkie składniki wkładamy do jednej miski i wyrabiamy z nich ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Mi to zajęło ok. 5 minut. Przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce ( nie w przeciągu) do wyrośnięcia na 1 h.
  • bułki rozmarynowe 3. Po tym czasie ciasto dzielimy ciasto na równe części (ok. 8 kawałków). Każdą część zwijamy w sakiewkę (spłaszczamy ciasto na ala placek i każdy z 4 rogów zagniatamy do środka, następnie wyrównujemy ręką) był gładki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • bułki 4. Każdą bułkę nacinamy nożem po środku, przykrywamy wszystko ściereczką i ponownie odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
  • bułki domowe 5. Gdy bułki wyrosną, oprószamy je mąką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 20-25 minut. Gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować