Z rabarbaru w tym roku korzystam ile się da.I okazuje się,że ma naprawdę szerokie zastosowanie.Do tego jest tani i można wyczarować z niego naprawdę ciekawe wypieki.
Składniki:
(Na10 bułeczek)
Ciasto:
450 g mąki pszennej
10 dag drożdży
4 łyżki masła
225 ml mleka
1 jajko
5 łyżek cukru
Kruszonka:
100 g mąki
50 g masła
4 łyżki cukru
Nadzienie:
300 g rabarbaru
75 g cukru
2 łyżki galaretki truskawkowej
Dodatkowo:
1 jajko
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Rabarbar myjemy,oczyszczamy i kroimy na małe jedno centymetrowe kawałki.Zasypujemy cukrem i gotujemy rabarbar na małym ogniu przez ok.25 minut od czasu do czasu mieszając.Rabarbar powinien się całkowicie rozpaść i mieć konsystencję gęstej konfitury.Jeśli konfitura będzie zbyt kwaskowa możemy dodać więcej cukru.Na końcu dodajemy galaretę,mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
2.Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę,na środku robimy dołek,gdzie wlewamy trochę ciepłego mleka,dodając drożdże i cukier.Mieszamy i odstawiamy na 10 minut,aż zaczyn wyrośnie.W tym czasie roztapiamy masło.Ja robię to w mikrofalówce.Kiedy zaczyn wyrośnie,dodajemy pozostałe składniki.Pamiętajmy,aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy ciasto na około godzinę w ciepłe miejsce.
3.Kruszonka:
Mąkę,cukier i masło rozcieramy tak aby powstały grudki
4.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kawałków.Z każdą porcji ciasta formujemy płaski placuszek.Na środek kładziemy łyżkę nadzienia,zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną bułeczkę.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawiamy do wyrośnięcia.Nagrzewamy piekarnik do 190'C.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut,aż będą rumiane.Studzimy na kratce.
Komentarze