Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Drożdżowe bułeczki z pysznym dodatkiem domowego budyniu, owoców oraz chrupiącej kruszonki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej

    11 g drożdży suchych lub 22 g świeżych

    12 g miodu

    1 małe jajko

    125 ml mleka

    40 g masła lub margaryny

    3 g soli

    SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

    125 ml mleka

    2 żółtka

    20 g cukru

    10 g mąki ziemniaczanej

    1/2 łyżeczki ekstraktu lub esencji waniliowej

    SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

    50 g mąki tortowej

    25 g masła lub margaryny

    25 g cukru

    szczypta cynamonu

    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji

    DODATKOWO:

    1 szklanka rabarbaru pokrojonego w kostkę

    1 szklanka truskawek, pokrojonych w ósemki

    2 łyżki cukru

    2 łyżki bułki tartej

    żółtko wymieszane z 2 łyżkami wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej suche drożdże ( ze świeżych wykonujemy rozczyn ), miękkie masło oraz sól. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe ( nie gorące ) i łączymy z miodem oraz lekko roztrzepanym jajkiem. Dodajemy do mąki i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( 1-1,5 godz ).

    Rabarbar łączymy z 2 łyżkami cukru i odstawiamy, aż puści sok.

    Żółtka na krem budyniowy ucieramy razem z cukrem oraz przesianą mąką ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy razem z ekstraktem, następnie zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając stopniowo dodajemy do masy z żółtek. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączymy, aż powstaną grudki. Do wykonania możemy również użyć malaksera. Przechowujemy w lodówce do momentu użycia.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy w dosyć sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do napuszenia. Szklanką o szerokości ok. 7 cm wykonujemy wgłębienia w każdej bułeczce. Ciasto w miejscu wgłębienia powinno być dosyć cienkie. Wnętrze oprószamy bułką tartą, nakładamy po około łyżce kremu budyniowego, a na to odsączony z soku rabarbar, truskawki i przykrywamy kruszonkę. Brzegi bułeczek lekko smarujemy żółtkiem. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20-25 min do zarumienienia. Źródło przepisu: ilovebake.pl

Porady

Najlepsze zaraz po wypieku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować