Bukiet z różami z ciasta francuskiego i jabłek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dziś przepis na bardzo efektowne ciasteczka. Różyczki wykonane są z ciasta francuskiego i plasterków jabłek. Taka przystawka z pewnością spodoba się wszystkim zgromadzonym przy stole.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    2 jabłka
    cukier puder
    1 łyżka soku z cytryny
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bukiet z różami z ciasta francuskiego i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cieniutkie plasterki np.obieraczką do warzyw. W rondelku zagotowujemy wodę z sokiem z cytryny. Plasterki jabłek wrzucamy na 1-2 min do wrzątku. Plasterki wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na paski o szerokości ok. 1-1,5 cm.
  • 2. Ciasto posypujemy odrobina cukru pudru i cynamonu.Na każdym pasku układamy plasterki jabłek, tak aby ich część ze skórką lekko wystawała ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny również lekko na siebie zachodzić. Pasek z jabłkami zwijamy dość luźno w rulonik.
  • 3. Różyczki układamy na blaszce i delikatnie rozchylamy jabłka na zewnątrz. Blachę z różami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 10-15 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 80 stopni, włączamy funkcję z termoobiegiem i suszymy ok. 20 min.

Porady

Różyczki przed podaniem można opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować