Ciasto Budyniowiec

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Proste i smaczne ciasto.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto

    mąka 3 szkl
    jajko 1 szt
    cukier 1/2 szkl
    żółtka 2 szt
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    masło albo margaryna 1 szt (250g)

    na masę

    budyń 3 op
    mleko 4 szkl
    cukier 3/4 szkl
    cukier waniliowy 1 op
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    kakao 3 łyżki kopiaste

    dodatkowo

    powidła 1 słoik (1/2 l)


Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Ciasto budyniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie części (mogą być nierówne). Większą częścią wylepić przygotowaną dużą blaszkę.

    Z podanych składników na masę ugotować na mleku budyń. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto w blaszce. Wyrównać i zasmarować powidłami.

    Zasypać kruszonką z pozostałego ciasta.

    Piec ok 50 min w 180 stopniach.Blaszka24/38cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować