Budyniowiec

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest lekkie, pyszne i orzeźwiające. Idealne na każdą okazje i szybkie w wykonaniu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - biszkopty ( okrągłe )
    - 2 galaretki pomarańczowe
    - 2 galaretki agrestowe
    - 3 budynie waniliowe z cukrem
    - 1 jajko
    - łyżka masła
    - owoce ( według upodobania )
    - 1/2 szkl. przegotowanej wody
    - łyżeczka cukru
    -3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Budyniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Budyniowiec 1. Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia i kładziemy biszkopty. Do przegotowanej wody dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy i polewamy biszkopty.
    W garnku gotujemy 500 ml wody, do miski wsypujemy budynie i wlewamy 250 ml wody mieszamy i wlewamy do gotującej się wody mieszamy energicznie i zdejmujemy z gazu. Dodajemy dwie galaretki pomarańczowe i mieszamy do połączenia się składników.
    Do ciepłej masy dodajemy jajko i masło mieszamy mikserem ok 3-4 minut. Przekładamy masę budyniową na biszkopty i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
    W rondelku gotujemy 2 szklanki wody i rozpuszczamy w niej galaretki agrestowe. Zostawiamy do wystygnięcia.
    Ciasto wyjmujemy z lodówki układamy owoce i zalewamy ostudzoną galaretką, ponownie wstawiamy do lodówki. Chłodzimy przez kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

BUDYNIOWIEC

To może cię zainteresować