Pierniczki ze zdjęcia robiłam rok temu, do tego stroiki z choinek z prezentami - proste, a na stole wyglądało efektownie! Wszystkim bardzo smakowały, a w domu pięknie pachniało świętami :) w tym roku na pewno je powtórzę :)
Bożonarodzeniowe pierniczki bez leżakowania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier puder. Mieszamy i studzimy. Z pozostałych składników i ostudzonej masy zagniatamy ciasto. Powinno troszeczkę się kleić - tak ma być (jeśli klei się zbyt mocno dodajemy odrobinę mąki, ale nie za dużo - ma być klejące).
2.Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozwałkowujemy na grubość 3-4 minimetry (posypując odrobinę mąką) i za pomocą foremek wycinamy kształty. Pierniczki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie (w minimum 1 cm odstępach), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 8-10 minut (do zrumienienia).
3. Pierniczki możemy ozdobić lukrem lub pisakami cukrowymi/żelowymi oraz innymi ozdobami typu perełki.
4.Lukier: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy tyle cukru pudru, aby uzyskać gęstą (ale też nie za bardzo) masę. Dekorujemy szprycką lub zwykłym patyczkiem do szaszłyków.
Komentarze