Bożonarodzeniowe pierniczki bez leżakowania

4.65 (252 ocen)

  • 40 min

Pierniczki ze zdjęcia robiłam rok temu, do tego stroiki z choinek z prezentami - proste, a na stole wyglądało efektownie! Wszystkim bardzo smakowały, a w domu pięknie pachniało świętami :) w tym roku na pewno je powtórzę :)

  • 40 min

Składniki:

  • Pierniczki:
    400 g mąki pszennej
    1/2 kostki masła 82% tłuszczu
    2 jaja
    1/2 szkl. cukru pudru
    5-6 łyżek miodu
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Lukier:
    1-2 białka
    cukier puder

    Dodatkowo:
    pisaki cukrowe
    perełki i posypki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.65 (252 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pierniczki

Bożonarodzeniowe pierniczki bez leżakowania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier puder. Mieszamy i studzimy. Z pozostałych składników i ostudzonej masy zagniatamy ciasto. Powinno troszeczkę się kleić - tak ma być (jeśli klei się zbyt mocno dodajemy odrobinę mąki, ale nie za dużo - ma być klejące).
  • 2. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozwałkowujemy na grubość 3-4 minimetry (posypując odrobinę mąką) i za pomocą foremek wycinamy kształty. Pierniczki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie (w minimum 1 cm odstępach), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 8-10 minut (do zrumienienia).
  • 3. Pierniczki możemy ozdobić lukrem lub pisakami cukrowymi/żelowymi oraz innymi ozdobami typu perełki.
  • 4. Lukier: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy tyle cukru pudru, aby uzyskać gęstą (ale też nie za bardzo) masę. Dekorujemy szprycką lub zwykłym patyczkiem do szaszłyków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować