Boeuf Stroganow

4.51 (152 ocen)

Klasyczny stroganow inspirowany kuchnią Macieja Kuronia.

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
    2 łyżki masła klarowanego
    2 średnie cebule
    200g pieczarek
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    700 ml. bulionu wołowego
    ok. 70 - 100 ml. śmietany 30%
    1 płaska łyżka mąki do oprószenia mięsa
    1 łyżeczka papryki słodkiej + 1/4 łyżeczki papryki ostrej
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Boeuf stroganow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00a7txj 1. Pieczarki umyć , kapelusze pokroić w plastry ,a pokrojone trzony zalać bulionem i wstawić do gotowania.

    W tym czasie polędwicę obrać z błonek , pokroić na 1 cm krążki , a następnie w paski.
  • image-0sboq3y 2. Mięso delikatnie oprószyć mąką , na patelni rozgrzać połowę klarowanego masła , na rozgrzane masło wrzucić polędwicę i przysmażać do lekkiego zrumienienia , przełożyć do płaskiego garnka.

    Cebulę pokroić w piórka i razem z pokrojonymi kapeluszami pieczarek przysmażać ma pozostałym maśle, dusić ok. 20 minut podlewając bulionem.

    Po tym czasie połączyć z mięsem , dolać przecedzony pozostały bulion , dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy , dusić jeszcze na małym ogniu 10 minut , pod koniec dodać śmietankę.

    Podawać w miseczkach z dodatkiem pieczywa.

    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Polędwica wieprzowa Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować