Boeuf stroganow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć , kapelusze pokroić w plastry ,a pokrojone trzony zalać bulionem i wstawić do gotowania.
W tym czasie polędwicę obrać z błonek , pokroić na 1 cm krążki , a następnie w paski.
2.Mięso delikatnie oprószyć mąką , na patelni rozgrzać połowę klarowanego masła , na rozgrzane masło wrzucić polędwicę i przysmażać do lekkiego zrumienienia , przełożyć do płaskiego garnka.
Cebulę pokroić w piórka i razem z pokrojonymi kapeluszami pieczarek przysmażać ma pozostałym maśle, dusić ok. 20 minut podlewając bulionem.
Po tym czasie połączyć z mięsem , dolać przecedzony pozostały bulion , dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy , dusić jeszcze na małym ogniu 10 minut , pod koniec dodać śmietankę.
Komentarze