Boczek peklowany z szynkowaru

4.99 (182 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny boczek z szynkowaru

  • 2 godz.

Składniki:

  • 900 g białego boczku

    na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mięsa)
    2 l wody
    pół szkl soli
    1 łyżka soli peklowej
    listki laurowe
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty
Wystaw ocenę:

4.99 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Boczek peklowany z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać składniki zalewy , włożyć mięso i wstawić do lodówki na co najmniej dwie doby.
    Boczek wyjąć z zalewy zwinąć ciasno, włożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze. Szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i odstawić na kilka godzin. Parzyć półtorej godziny w 90 st.
    Po tym czasie wyjąć szynkowar z zawartością i wstawić do zimnej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować