Półgęsek peklowany

4.5 (167 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Bardzo popularne danie w kuchni staropolskiej. Nawet Adam Mickiewicz w ,,Panu Tadeuszu ,, wspomina o tej potrawie....Zaś dla mężczyzn wędliny leżą do wyboru; Półgęski tłuste, kumpia, skrzydliki ozoru, Wszystkie wyborne, wszystkie sposobem domowym uwędzone w kominie dymem jałowcowym...

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • pierś gęsi ok. 1 kg

    łyżka soli peklowej
    pieprz czarny świeżo mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Półgęsek peklowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oddzielić od kości. Umyć i osuszyć.
    Natrzeć solą i umieścić w naczyniu. Przykryć. Pozostawić w lodówce na 3 dni.
    Następnie mięso delikatnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem i złożyć w ,,cygaro,, Pospinać wykałaczkami, albo zasznurować.
    Pieczenie w naczyniu żaroodpornym ok. 2 godz. - 160 stopni.
    Można od czasu do czasu polać powstałym sosem.
    Wystudzić.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować