Półgęsek peklowany

  • wyświetlono: 2521 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo popularne danie w kuchni staropolskiej. Nawet Adam Mickiewicz w ,,Panu Tadeuszu ,, wspomina o tej potrawie....Zaś dla mężczyzn wędliny leżą do wyboru; Półgęski tłuste, kumpia, skrzydliki ozoru, Wszystkie wyborne, wszystkie sposobem domowym uwędzone w kominie dymem jałowcowym...

ewaeu
  • 1 porcje
  • 180min

Składniki

pierś gęsi ok. 1 kg

łyżka soli peklowej
pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania przepisu:

Półgęsek peklowany

  • 1. Mięso oddzielić od kości. Umyć i osuszyć.
    Natrzeć solą i umieścić w naczyniu. Przykryć. Pozostawić w lodówce na 3 dni.
    Następnie mięso delikatnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem i złożyć w ,,cygaro,, Pospinać wykałaczkami, albo zasznurować.
    Pieczenie w naczyniu żaroodpornym ok. 2 godz. - 160 stopni.
    Można od czasu do czasu polać powstałym sosem.
    Wystudzić.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzugęsinapierś z gęsipółgęsekpieczona gęsina

Komentarze

Podobne przepisy

Peklowana szynka pieczona z rozmarynem na oleju rzepakowym z domowymi ogórkami małosolnymi

Dodane przez: Ewa Mróz

Peklowana szynka pieczona z rozmarynem na...

Przygotowanie pysznej, soczystej...

Schab gotowany w winie z porem

Dodane przez: bienpyt

Schab gotowany w winie z porem

Idealna wędlina bez konserwantów....

image-0co0u5g

Dodane przez: monika016

Roladki z tortilli z szynką

Odpowiednia przekąska na imprezę...

Sycąca zupa z brukwi na gęsinie

Dodane przez: Kuchnia Marty

Sycąca zupa z brukwi na gęsinie

Jedliście kiedyś brukiew? Jeśli...

Domowa szynka gotowana

Dodane przez: mariwanna

Szynka gotowana w przyprawach

Szynka gotowana z tego przepisu...

Pierś kurczaka we francuzie – z pieczarkami, papryką, cebulą i serem

Dodane przez: Violetka76

Pierś kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami,...

Smaczna przekąska, która najlepiej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE