Błyskawiczna rozgrzewająca zupa z soczewicy

4.5 (163 ocen)

  • 25 min

Jesienią staram się gotować proste potrawy, do których składniki można dostać głównie od lokalnych rolników. Połączenie rozgrzewających przypraw, bogatej w białko soczewicy, karotenowych warzyw i delikatnej piersi kurczaka czyni to danie idealnym sposobem na jesienne i zimowe chłody.

  • 25 min

Składniki:

  • 5 marchewek
    1 pietruszka
    2 cebule
    1 średni buraczek
    pojedyncza pierś z kurczaka
    2/3 szklanki soczewicy czerwonej
    domowy bulion (woda) 1,5 litra
    sól ( w moim przypadku himalajska)- 2łyżeczki
    pieprz- pół łyżeczki
    estragon- łyżeczka
    chilli- łyżeczka
    świeży imbir- ok 1,5 cm kłącza
    czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie)
    tłuszcz ( olej kokosowy)


Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Błyskawiczna rozgrzewająca zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Warzywa myjemy, suszymy, kroimy w drobną kostkę.
    Pierś kurczaka obmywamy, suszymy i kroimy na dość spore kawałki
  • Smażymy warzywka 2. W szybkowarze rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i krótko smażymy a następnie dorzucamy resztę warzyw , które podsmażamy razem z cebulą.
  • Kolorowy zawrót głowy 3. Dorzucamy przepłukaną na sicie soczewicę ,przyprawy i obrane, pokrojone kłącze imbiru. Zalewamy wszystko bulionem lub wodą
  • Gotujemy w szybkowarze 4. Starannie zamykamy szybkowar zachowując wszelkie wymogi bezpieczeństwa . Na pełnej mocy podgrzewamy, aż z zaworu będzie wydobywał się charakterystyczny "świst", po czym zmniejszamy ogień i gotujemy ok 7 min.
  • Efekt końcowy 5. Rozkoszujemy się pysznym smakiem, aromatem i rozgrzewającym efektem jesiennej zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować