Rozgrzewająca zupa krem z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna rozgrzewająca zupka, idealna na chłodne zimowe i wiosenne dni, ale nie tylko.

Można ją podawać z różnymi dodatkami, ja podałam z groszkiem ptysiowym

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 gram czerwonej soczewicy
    1 marchewka
    1 pietruszka
    2 małe ziemniaki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 szklanki bulionu
    sól
    pieprz
    papryka słodka mielona
    curry
    pieprz chili cayenne
    chili papryka ostra
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewająca zupa krem z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa kroimy w kostkę, najpierw podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, następnie, marchewkę i pietruszkę i na sam koniec ziemniaki, doprawiamy lekko solą, papryką słodką mieloną i curry, chwilę to wszystko razem smażymy.

    Soczewicę płuczemy w wodzie, dajemy do warzyw, zalewamy bulionem i gotujemy wszystko razem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody albo bulionu.

    Jak warzywa będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku: pieprzem, solą, pieprzem chili cayenne, chili papryką ostrą, wszystko razem miksujemy.

    Zupę wlewamy do miseczek, robimy kleks ze śmietany, ozdabiamy natką pietruszki, możemy dać groszek ptysiowy albo podać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek ptysiowy Soczewica czerwona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować