Mocno rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Cześć :) ! Dziś mam dla Was przepis na pyszną i mocno rozgrzewającą zupę. Zupę z soczewicy robiłam po raz pierwszy i na pewno nie po raz ostatni :) Próbowaliście kiedyś ??

  • 30 min

Składniki:

  • 220 g czerwonej soczewicy
    1 szalotka lub dymka
    1 marchewka
    2 pomidory
    1 l bulionu warzywnego
    1,5 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka masła
    sól i świeżo zmielony pieprz
    3 cm kawałek imbiru
    1 łyżeczka curry
    2 - 3 ząbki czosnku
    opcjonalnie do dekoracji: prażone pestki dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Mocno rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Przygotuj składniki: Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, szalotkę drobno posiekaj, pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę, imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę.
    W dużym rondelku rozgrzej oliwę z oliwek wraz z masłem. Dodaj marchew i smaż około 2 minut. Następnie dodaj soczewicę, szalotkę, pomidory, imbir, czosnek, curry. Smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając. Zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 15 - 20 minut (do momentu aż soczewica będzie miękka).
    Odstaw do przestygnięcia, następnie partiami zblenduj. Przed podaniem podgrzej. Zupę można udekorować prażonymi pestkami dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować