Bitki drobiowe w sosie własnym

4.43 (214 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min

Miękkie mięso z piersi kurczaka w delikatnym, aksamitnym sosie. Proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, Podane z kaszą jęczmienną lub gryczaną smakuje rewelacyjnie.

  • 35 min

Składniki:

  • Pojedyncza lub podwójna pierś z kurczaka
    0,5 l rosołu najlepiej drobiowego
    Mąka
    Sól
    Pieprz
    Olej do smażenia
    Szczypta majeranku
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.43 (214 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki drobiowe w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka pokroić w grubsze plastry. Natrzeć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • 2. Mięso podlać rosołem, zagotować i dusić do miękkości mięsa około 20 minut. Dodać szczyptę majeranku i opcjonalnie sól i pieprz.
  • 3. Na koniec 1 łyżkę mąki połączyć z mlekiem i zagęścić sos.

Porady

Użyłam rosołu z poprzedniego dnia, ale można też użyć kostki rosołowej, drobiowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować