Proste efektowne ciasto na różne okazje w tym walentynkowe czy na dzień kobiet.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
6 jaj
13 dag mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
10 dag cukru
½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
Biszkopt z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny.
Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki oraz barwnik w żelu.
Tak przygotowane ciasto wylać do standardowej blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c.Wystudzone przekroić wzdłuż dwa razy.
2.Poncz:
Składniki ponczu wymieszać ze sobą.
3.Masa:
Galaretki rozpuścić osobno w szklance wody. Zostawić do lekkiego stężenia.
Mleko skondensowane lekko spienić mikserem wlać żółtą galaretkę zmiksować, wylać na nasączony ponczem pierwszy blat biszkoptu-robić to sprawnie, aby masa nie stężała za szybko. Przykryć drugim biszkoptem –również nasączyć ponczem.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem odłożyć połowę masy jedną część wymieszać z malinową galaretką a drugą ze śmietan fiks.
Część masy z galaretką wylać na drugą cześć blatu biszkoptowego przykryć ciastem i na wierzch wyłożyć masę śmietanową białą. Posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.
Komentarze