Biszkopt z kremem z kwaśnej śmietany

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 15 min

pyszne ciasto do kawy i nie tylko, nie za słodkie. Chętnie zjadane przez całą rodzinę.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Biszkopt: 12 jaj; 11-12 łyżek mąki pszennej; 12 łyżek cukru; 3 płaskie łyżki kakao; 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
    Masa: 40 dag masła; 9 łyżek cukru pudru; 1 opakowanie cukru waniliowego; 1/2 l gęstej śmietany kwaśnej;
    Dodatkowo 1l słoik dżemu z czarnej porzeczki
    Do dekoracji: polewa czekoladowa, sezam
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z kremem z kwaśnej śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1yh627m 1. 1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem mieszając drewnianą łyżką do połączenia się składników. wlewamy do blaszki (40x25) i pieczemy w temp. ok.180*C przez ok 45-50 minut. po upieczeniu dzielimy na 3 części.
    2. Masło ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodajemy śmietanę. Dzielimy na 2 części.
    3. Dół biszkoptu smarujemy dżemem potem wykładamy jedną część kremu, przykrywamy następnym blatem biszkoptu, znów smarujemy dżemem i resztą kremu i kładziemy ostatni blat.
    4. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową. Posypujemy sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować