Biszkopt z chałwowym kremem i truskawkami

2 (1 ocen)

Dla tych co kochają smak chałwy.

Składniki:

  • biszkopt na formę 24x24 cm:
    5 dużych jajek
    pół szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru
    krem;
    300 g chałwy waniliowej
    250 g masła
    budyń śmietankowy
    2 szklanki mleka
    łyżka cukru
    dodatkowo;
    2 galaretki truskawkowe
    kilka truskawek, np mrożonych , z kompotu lub surowych
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Biszkopt z chałwowym kremem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na puch z dodatkiem cukru. Pojedynczo dodawać żółtka, miksując na wolnych obrotach. Mąki z proszkiem wymieszać, dodawać stopniowo.
    Formę wyłożyć papierem , natłuścić, wlać biszkopt. Upuścić z 30 cm, tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piec ok 30 minut w 170 stopniach C.
  • 2. Po wyjęciu znów upuścić, odstawić aż ostygnie. Szybkim ruchem zdjąć pergamin. Przekroić wzdłuż na dwie połówki.
  • 3. Na budyń ugotować według przepisu, posłodzić. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę. Masę wyłożyć, przykryć drygą częścią ciasta, lekko docisnąć.
  • 4. Galaretki rozpuścić w 700 ml wody, dodać truskawki. Gdy galaretka zacznie tężeć przełożyć na biszkopt. Odstawić na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować