biszkopt na formę 24x24 cm:
5 dużych jajek
pół szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
krem;
300 g chałwy waniliowej
250 g masła
budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
łyżka cukru
dodatkowo;
2 galaretki truskawkowe
kilka truskawek, np mrożonych , z kompotu lub surowych
Biszkopt z chałwowym kremem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na puch z dodatkiem cukru. Pojedynczo dodawać żółtka, miksując na wolnych obrotach. Mąki z proszkiem wymieszać, dodawać stopniowo.
Formę wyłożyć papierem , natłuścić, wlać biszkopt. Upuścić z 30 cm, tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piec ok 30 minut w 170 stopniach C.
2.Po wyjęciu znów upuścić, odstawić aż ostygnie. Szybkim ruchem zdjąć pergamin. Przekroić wzdłuż na dwie połówki.
3.Na budyń ugotować według przepisu, posłodzić. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę. Masę wyłożyć, przykryć drygą częścią ciasta, lekko docisnąć.
4.Galaretki rozpuścić w 700 ml wody, dodać truskawki. Gdy galaretka zacznie tężeć przełożyć na biszkopt. Odstawić na noc do lodówki.
Komentarze