Biszkopt z jabłkami

4.49 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min

idealne dla wielbicieli ciast z jabłkami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szkl cukru
    szczypta soli
    3/4 szkl mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka p.d.p

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek (6szt)
    1/2 szkl cukru
    2 budynie śmietankowe
    3 szkl wody

    Dodatkowo:
    500 ml śmietany kremówki 30%
    2 galaretki cytrynowe
    kilka kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesiane mąki i proszek, wymieszać na niskich obrotach mikserem. Piec ok 30-35 minut. Biszkopt po ostudzeniu można nasączyć.
  • 2. Jabłka pokroić w kostkę. Zagotować 2 szkl wody z 1/2 szkl cukru i wrzucic pokrojone jabłka, gotować ok 5 minut. Budynie rozrobić w 1 szkl wody i wlać do jabłek i chwilę gotować. Ciepłe wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Kremówkę ubić na sztywno i dodać tężęjącą galaretkę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować