Prosty, szybki biszkopt z jabłkami. Można go podać nawet osobom na diecie łatwostrawnej.
Składniki:
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM:
4 duże jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 pełne łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki gorącej wody
szczypta soli
1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
2 średnie jabłka
masło i mąka do przygotowania tortownicy
cukier puder do oprószenia
Szybki biszkopt z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką – ja dno wyłożyłam papierem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, podzielić na ósemki i usunąć gniazda nasienne.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
2.Żółtka utrzeć na gładką jasną masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Pod koniec ucierania dodać gorącą wodę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (końcówki robota muszą być czyste i suche), pianę przełożyć do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dodać przesianą z proszkiem mąkę i ponownie delikatnie wymieszać szpatułką, zagarniając ciasto od spodu.
3.Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć cząstki jabłek i od razu wstawić formę do nagrzanego piekarnika.
Piec 35-40 minut, do „suchego patyczka”.
Wystudzić w foremce, po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze