Szybki biszkopt z jabłkami

4.5 (177 ocen)

Prosty, szybki biszkopt z jabłkami. Można go podać nawet osobom na diecie łatwostrawnej.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM:
    4 duże jajka
    2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    2 pełne łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżki gorącej wody
    szczypta soli
    1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    DODATKOWO:
    2 średnie jabłka
    masło i mąka do przygotowania tortownicy
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Szybki biszkopt z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką – ja dno wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Oddzielić białka od żółtek.
    Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, podzielić na ósemki i usunąć gniazda nasienne.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
  • 2. Żółtka utrzeć na gładką jasną masę z cukrem i cukrem waniliowym.
    Pod koniec ucierania dodać gorącą wodę.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (końcówki robota muszą być czyste i suche), pianę przełożyć do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Dodać przesianą z proszkiem mąkę i ponownie delikatnie wymieszać szpatułką, zagarniając ciasto od spodu.
  • 3. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć cząstki jabłek i od razu wstawić formę do nagrzanego piekarnika.
    Piec 35-40 minut, do „suchego patyczka”.
    Wystudzić w foremce, po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować