Biszkopt z truskawkami i nutką cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując na mniejszych obrotach. Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą i delikatnie wmieszać w pianę. Piec w 180 C ok 40-45 min. Wystudzić przekroić na pół.
W ¾ szklanki mleka rozmieszać obie mąki jaja. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Utrzeć masło i łączyć z wystudzonym budyniem. Na samym końcu dodać olejek cytrynowy.
Na wystudzony biszkopt wykładamy ½ masy ½ część truskawek przekrojonych na pół. Na truskawki kładziemy 2 biszkopt i resztę masy oraz truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody, studzimy i teżejącom wylewamy na ciasto.
Porady
Zamiast olejku można dodać sok z cytryny 2 łyżeczki. To ciasto można również łączyć z innymi owocami..
Komentarze