Biszkopt z truskawkami i nutką cytryny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lekkie,lekko cytrynowe i proste ciasto, które wszyscy polubią. U mnie znaika szybciutko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj
    szklanka cukru
    ¾ szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Masa budyniowo cytrynowa:
    litr mleka
    szklanka cukru kryształu
    3 jaja
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    cukier waniliowy
    łyżeczka olejku cytrynowego
    25 dag masła

    Ponadto:
    pół kg truskawek
    2 galaretki cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z truskawkami i nutką cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując na mniejszych obrotach. Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą i delikatnie wmieszać w pianę. Piec w 180 C ok 40-45 min. Wystudzić przekroić na pół.

    W ¾ szklanki mleka rozmieszać obie mąki jaja. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Utrzeć masło i łączyć z wystudzonym budyniem. Na samym końcu dodać olejek cytrynowy.

    Na wystudzony biszkopt wykładamy ½ masy ½ część truskawek przekrojonych na pół. Na truskawki kładziemy 2 biszkopt i resztę masy oraz truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody, studzimy i teżejącom wylewamy na ciasto.

Porady

Zamiast olejku można dodać sok z cytryny 2 łyżeczki. To ciasto można również łączyć z innymi owocami..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować