Makowiec z nutką kajmaku i cytryny

  • wyświetlono: 698 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

A może ktoś się skusi i na święta zrobi właśnie ten makowiec. Troszkę inny niż ten tradycyjny ale równie pyszny, z odrobiną masy kajmakowej i wyraźnie pachnący cytryną. No i oczywiście z ogromem bakalii, bo to święta.

123
  • 14 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
4 szklanki + do podsypania mąki puszystej tortowej Lubella
1 szklanka cukru pudru
250 g. margaryny
2 jajka
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
500 g. maku
15 dag. masła
3 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
2 białka
4 łyżki pokrojonych bakalii
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
3 krople olejku migdałowego
Masa kajmakowa:
12 dag. masła
3 łyżki masy kajmakowej
Polewa:
10 dag. czekolady
3 łyżki masła
Dodatkowo:
2 szklanki pokrojonych bakalii
3 łyżki płatków migdałowych
ozdoby cukrowe
blaszka tortowa wyłożona papierem i wysmarowana tłuszczem, i osypana bułką tartą

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec z nutką kajmaku i cytryny

  • JK1. Mak gotuję 10 minut, odcedzam, miele dwa razy. Masło roztapiam, dodaje miód, cukier, olejek, skórkę z cytryny, mak, żółtka, mieszam, podsmażam, studzę. Dodaje ubite białka, mieszam.
  • JK2. Składniki na ciasto zagniatam, schładzam 30 minut w lodówce. Ciasto dzielę na dwie części, wałkuje, wycinam dwa koła na blaty, resztę ciasta wykorzystuję do robienia ciastek.
  • Jk3. Na dno blaszki kładę jedno koło, na koło nakładam masę makową, masę makową nakrywam drugim kołem, koło dziurkuje widelcem. Piekę 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na rumiano. Ciasto studzę.
  • JK4. Masło ucieram, dodaje kajmak, ucieram. Masą smaruje upieczony makowiec. Masę posypuję pokrojonymi bakaliami i płatkami migdałowymi.
  • JK5. Czekoladę roztapiam z mlekiem, polewam ciasto. Całość dekoruje ozdobami cukrowymi.
  • JK6. Ciasto, które mi zostało wałkuje i wycinam ciastka. Piekę 10 minut w temp. 180 stopni. Studzę, smaruje lukrem, ozdabiam ozdobami cukrowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobakaliemakowiecboże narodzenieUwielbiam Święta z Lubellą

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik papieski.

Dodane przez: Słodko Słodka

Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem

Sernik na wypasie, wcale nie dziwię...

Miodownik z kajmakiem i jabłkami

Dodane przez: AnkaFiranka

Miodownik z kajmakiem i jabłkami

Przedstawiam masę kajmakową oraz...

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto,...

image-0ywkl0l

Dodane przez: Monika Matysiak

Ciasto z owocami i kajmakiem

Spód ciasta jest dość kruchy, górna...

Grysikowiec z miodem i kajmakiem kokosowym

Dodane przez: juchab

Ciasto Grysikowiec z miodem i kajmakiem kokosowym

Miękkie miodowe blaty zaraz po...

Rolada  z nadzieniem kajmaku śmietanki i brzoskwiń

Dodane przez: bienpyt

Rolada z nadzieniem kajmaku śmietanki i...

Ciasto biszkoptowe w postaci rolady,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE