Biszkopt makowy z kremem karpatkowo - kokosowym pod wiśniami

4.65 (255 ocen)

  • 40 min

Wiadomo, że kokos i mak to doskonałe połączenie, a jeśli do tego duetu dodamy jeszcze wiśnie to otrzymamy coś naprawdę pysznego. Bardzo delikatne ciasto, które każdy z przyjemnością będzie zajadał i na pewno poprosi o kolejny kawałeczek. Ciasto świetnie sprawdzi się na wyjątkowe uroczystości.Polecam

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt makowy:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka suchego maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżki zimnej wody

    Krem karpatkowo kokosowy:
    500ml mleka
    1 opakowanie kremu karpatka
    100g kokosu
    250g masła

    Masa wiśniowa:
    1 litrowy słoik wiśni w kompocie
    5 łyżek cukru – ilość orientacyjna
    1 szklanka wody
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.65 (255 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Biszkopt makowy z kremem karpatkowo - kokosowym pod wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy: Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami przesiane mąki z proszkiem i makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny przekroić na pół.
  • 2. Krem karpatkowo kokosowy: Krem karpatkowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Podczas gotowania mleka dołożyć kokos. Zimną masę utrzeć z masłem na puszysty krem.
  • 3. Masa wiśniowa: Wiśnie odsączyć z soku i uzupełnić go wodą, tak aby powstało 500ml płynu. Wsypać cukier i całość zagotować. 1 szklankę wody wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się soku, zagotować, na koniec dodać wiśnie. Dokładnie wymieszać, gorącą masę wyłożyć na ciasto.
  • 4. Przełożenie:
    Na pierwszy biszkopt wyłożyć cały krem karpatkowy. Przykryć pozostałym biszkoptem. Na wierzch wyłożyć gorącą masę wiśniową. Gdy trochę przestygnie, włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia. Wierzch można udekorować kokosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mak Wiśnie

Notka redakcyjna

Jeśli smakował Ci ten przepis, zobacz nasze inne pomysły na ciasto z kremem. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować