Bigosik z kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyc (najlepiej na noc). Kapuste opłukac, przełożyć do garnka zalac woda (wody tyle aby zakryła kapuste), zagotowac. Cebulke drobno posiekac, zeszklic na smalcu, dodac pokrojoną w kostke kiełbaske, chwile razem podsmażyć. Grzyby pokroic w drobniejsze kawałki, dodac do cebyli i kiełbasy, razem to chwilke smażymy. śliwki kroimy na pół i wrzucamy na patelnie do grzybów i kiełbasy. MIeszamy. Całość zalewamy wodą z moczenia grzybów tak aby zakryła całość. wszystko razem dusimy kilka minut. Gdy kapusta bedzie juz lekko miękka dodajemy składniki z patelni i dokładnie mieszamy z kapustą. Dodajemy kostke rosołowa. gotujemy az kapusta bedzie miękka. na koniec dodajemy słodka paprykę i przecier pomidorowy. doprawiamy solą i pieprzem do smaku. wszystko razem gotujemy jeszcze kilka minut.
Komentarze