Bigosik z kiełbaską

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Gotuje dla 5 osobowej rodziny, a bigosem zajadaja sie nawet dzieci.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ok.2kg kiszonej kapusty
    pętko cienkiej kiełbasy (najlepiej lekko podwędzanej)
    1 cebula
    garść suszonych grzybów
    garść suszonych śliwek
    1 kostka rosołowa drobiowa
    pieprz, sól
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 duża łyżka przecieru pomidorowego
    1/2 łyzki smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigosik z kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyc (najlepiej na noc). Kapuste opłukac, przełożyć do garnka zalac woda (wody tyle aby zakryła kapuste), zagotowac. Cebulke drobno posiekac, zeszklic na smalcu, dodac pokrojoną w kostke kiełbaske, chwile razem podsmażyć. Grzyby pokroic w drobniejsze kawałki, dodac do cebyli i kiełbasy, razem to chwilke smażymy. śliwki kroimy na pół i wrzucamy na patelnie do grzybów i kiełbasy. MIeszamy. Całość zalewamy wodą z moczenia grzybów tak aby zakryła całość. wszystko razem dusimy kilka minut. Gdy kapusta bedzie juz lekko miękka dodajemy składniki z patelni i dokładnie mieszamy z kapustą. Dodajemy kostke rosołowa. gotujemy az kapusta bedzie miękka. na koniec dodajemy słodka paprykę i przecier pomidorowy. doprawiamy solą i pieprzem do smaku. wszystko razem gotujemy jeszcze kilka minut.

Porady

Bigos można jeszcze zaprawic zasmażka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

4.49 (145 ocen)

bigos

To może cię zainteresować