• babciny sernik

    Dodane przez: Lenka29

  • Ten przepis przekazala mi moja mama a ona dostała go od swojej mamy ktora dostała go od swojej mamy, mozna powiedziec z pokolenia na pokolenie ale smak nadal wyjatkowy!

  • Składniki

    ciasto:
    200g masła
    1 1/2szkl. maki pszennej
    1/2szkl. cukru pudru
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 1/2 łyżki śmietany 18%
    masa sernikowa:
    1kg twarogu (3 krotnie mielony)
    6 duzych jaj
    250g cukru pudru
    200g masła
    skórka z cytryny (lub 1/2 pomarańczy)
    2 budynie waniliowe (bez cukru)
    łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyzki bułki tartej

  • Sposób przygotowania

    1.

    ciasto: suche składniki dokładnie wymieszac; jajka wymieszać ze śmietana; masło posiekac, dodac do masła suche składniki oraz jajka ze śmietana. szybko zagniesc ciasto, wstawic do lodówki na ok 40 minut.

    2.

    przygotuj blaszke i nastaw piekarnik na 180 st.C

    3.

    Masa sernikowa: masło ucieraj z cukrem, w miedzy czasie dodawaj kolejno po jednym żółtku; nastepnie dodaj budynie(proszek), bułke tarta i skorke z cytryny lub pomaranczy; dokladni wymieszaj na gladka mase a nastepnie dodaj ser; wszystko dokladnie polącz. Z białek ubij sztywna piane i dodaj delikatnie do masy serowej.

    4.

    gotowa blaszke wyłóż ciastem i wyłóż mase sernikowa. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do 180'C na ok godzine.

  • Rady

    wierzch masy posmaruj żółtkiem a jesli ciasto za bardzo sie przypieka z wierzchu to nałóż na wierzch folie aluminiowa.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, ciasta, są pyszne
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Lenka29

Lenka29 3

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-04-29T18:35:23+02:00

105 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »