Jest to moja wersja bigosu i taki smakuje mi najbardziej.Oczywiście im bigos odgrzewany często tym lepszy.Polecam na bardzo syty obiad.
2 godz.
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
pół kilo łopatki wieprzowej
pół kilo kiełbasy
30 dag wędzonego boczku
sól i pieprz do smaku
1 cebula
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
liść laurowy
przyprawa do dań z kapusty i bigosu
kilka łyżek przecieru pomidorowego
kilka łyżek smalcu ( do smażenia )
1.Kapustę płuczemy,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
2.Łopatkę myjemy i osuszamy,mielimy w maszynce i przesmażamy kilka minut na odrobinie smalcu.Kiełbasę,boczek i cebulę kroimy w kostkę,również przesmażamy na smalcu.Razem z mięsem dajemy do kapusty.
3.Dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy,cały czas dusimy aż wszystkie składniki będą miękkie.
Komentarze