Bigos z młodej kapusty z ziemniakami

5 (174 ocen)

  • 40 min

lekko, i smacznie- i wiosennie polecam:)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 srednia główka młodej kapusty
    2 młode marchewki,
    3 ziemniaki
    50 dag kiełbasy zwyczajnej
    sól ,
    pieprz,
    ziele angielskie,
    lisc laurowy
    szczypiorek
    smalec,
    2 łyżki mąki

Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z młodej kapusty z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy, myjemy i szatkujemy niezbyt drobno ewentualnie kroimy nozem. Lekko solimy. Kapustę zalewamy w garnku niewielką ilością wody, marchew ścieramy na tarce o grubych otworach i dodajemy do kapusty.Dodajemy tez oczyszczone , obrane i pokrojone w kostke ziemniaki. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i wszystko gotujemy bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Kiełbase kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na patelni do zeszklenia. Dodajemy do niej kiełbasę i stale mieszając smażymy na wolnym ogniu.Zawartość patelni przekładamy do garnka, zostawiając trochę do wykonania zasmażki. Do pozostałej kiełbasy dodajemy mąkę i i stale mieszając podsmażamy, wylewamy do gotującego się ( juz miękkiego) bigosu, Chwile jeszcze całosc gotujemy, na koniec dodajemy posiekany szczypiorek,doprawiamy solą i pieprzem.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować