Bigos z młodej kapusty z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyszczamy, myjemy i szatkujemy niezbyt drobno ewentualnie kroimy nozem. Lekko solimy. Kapustę zalewamy w garnku niewielką ilością wody, marchew ścieramy na tarce o grubych otworach i dodajemy do kapusty.Dodajemy tez oczyszczone , obrane i pokrojone w kostke ziemniaki. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i wszystko gotujemy bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Kiełbase kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na patelni do zeszklenia. Dodajemy do niej kiełbasę i stale mieszając smażymy na wolnym ogniu.Zawartość patelni przekładamy do garnka, zostawiając trochę do wykonania zasmażki. Do pozostałej kiełbasy dodajemy mąkę i i stale mieszając podsmażamy, wylewamy do gotującego się ( juz miękkiego) bigosu, Chwile jeszcze całosc gotujemy, na koniec dodajemy posiekany szczypiorek,doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego:)
Komentarze