Bigos z młodej kapusty

4.5 (144 ocen)

Zawsze czekam aż pojawi się pierwsza kapusta, żeby zrobić z niej bigosik

Składniki:

  • główka młodej kapusty
    1 cebula
    2 łyżki oleju lub smalcu
    300 g surowej szynki
    300 g cienkiej kiełbasy
    1 łyżka mąki
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól.pieprz
    koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos Szynki

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso do bigosu 1. Umytą kapustę poszatkować, cebulę posiekać, szynkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, kiełbasę obrać z osłonek i przekroić wzdłuż na cztery części i potem w plasterki.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać szynkę i dusić 20 minut.
    Pod koniec oprószyć mąką i zasmażyć.
  • Bigos z młodej kapusty-przygotowanie. 2. Kapustę przełożyć do rondla, podlać wodą lub rosołem (ok.3/4 szklanki).
    Dodać podduszone mięso z cebulą i kiełbasę, dusić do miękkości, od czasu do czasu zamieszać.
    Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, obficie posypać posiekanym koperkiem.

Porady

Młodej kapusty nie trzeba parzyć, wystarczy że pogotuje się trochę odkryta. Jeśli robimy bigos z późniejszych odmian kapusty przed gotowaniem należy zalać wrzątkiem, zagotować od przykryciem i odlać wodę, pozbędziemy się wtedy goryczki i przykrego zapachu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Koncentrat pomidorowy Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować