Bigos po staropolsku z suszonymi grzybami, śliwkami i mięsem - a'la swiateczny

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.

Bigos a'la po staropolsku jest po prostu przepyszny. Syci niesamowicie, apetycznie pachnie na cały dom, tak, że po prostu chce się jeszcze dokładkę.Idealna na obiad ,a w świeta obowiazkowo jest PODAWANY MOJEJ RODZINIE. Odgrzewany nastepnego dnia też jest smaczny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
    1/2 kg białej kapusty
    2 rodzaje mięs , najlepiej wołowo -wieprzowe i najlepiej z kościa, około 200 -300 gram
    około 300 gram wedliny albo boczku
    2-3 jabłka
    50 g suszonych grzybów
    2 cebule
    1 łyżka masła
    200 g suszonych śliwek
    1\2szklaneczki czerownego wina
    sól, pieprz i cukier
    1 łyżeczka majerANKU
    kilka nasion jałowca
    5 listków laurowych
    kilka ziarenek pieprzu

    odrobina cząbru i lubczyku
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos po staropolsku z suszonymi grzybami, śliwkami i mięsem - a'la swiateczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Kilka godzin wczesniej śliwki I GRZYBY SUSZONE zalewam wodą i odstawiam.
    Namoczone grzyby stawiaM w rondelku na gaz i gotuję (w tej wodzie, w której się moczyły). Śliwki odcedzam (wodę zachowuję) i kroję w paseczki .
    2 Kapustę kiszoną kroję drobno. Kapustę surową kroję w paski i przelewam gorącą wodą. Odciskam.
    Do garnka wlewam szklankę wody i wrzucam dwa rodzaje kapusty. Stawiam na niewielkim ogniu i duszę.
    Jabłka obieram, a potem ścieram na tarce.
    Grzyby odcedzam (wodę po gotowaniu zostawiam!) i kroję je w paseczki.
    3 Mięsa i wedliny kroje na małe kawałki.Dodaje do kapusty pokrojone mięso oraz
    śliwki i grzyby wraz z wodą ze śliwek i wodą z gotowania grzybów.
    4.Cebulę kroję drobno. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebule i podsmażam aż będzie szklista.
    5 Wrzucam wszystkie przyprawy. Jeśli chodzi o sól, cukier i pieprz to trzeba ich ilosc dobrać wg. smaku. Ja daję około 2-3 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i niecała łyżeczkę pieprzu. i po odrobinie pozostałych przypraw

    Wszystko mieszam. Dolewam wino. Mieszam i duszę az nabierze smaku .


    Kolejnego dnia o ILE COS ZOSTANIE odgrzewam i wydaje mi sie ze jest wtedy jeszcze smaczniejszy niz zaraz po ugotowaniu. -Przechoduje w chłodnym miejscu np w bodówce.
    Życzę smacznego :)
    podaję z pieczywem.

    czas przygotow 2 godziny
    ilosc porcji 10
    cena za porcje około 1.70

Porady

Im wiecej mięs i boczkutym lepszy ma smak. Mieso z koscia najlepiej zeby gotowało sie własnie z koscia w kapuscie a dopiero pod koniec je obrać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować