Biały kapuśniak

4.48 (184 ocen)

  • 30 min

Letnia zupka pachnąca koperkiem,której uroku dodają chrupiące skwarki.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
    0,5 główki młodej kapusty
    2 marchewki
    15 dkg cienkiej kiełbasy lub kabanosów
    0,5 szkl śmietany 30%
    sól, pieprz
    koperek
    skwarki z boczku lub słoniny
    1 cebula
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Biały kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować i sparzyć wrzątkiem. Cebulkę pokroić w kostkę i przysmażyć na złoto na maśle. Marchewką pokroić w cienkie plasterki i gotować w bulionie, dodać pokrojoną w kostkę kiełbaskę i pod koniec wrzucić sparzoną kapustę. Wlać śmietanę i przyprawić do smaku, dodać posiekany koperek i skwarki.

Porady

Dzięki sparzeniu kapusty, pozbywamy się goryczki i nieprzyjemnego zapachu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować