Bezowe bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia Piec nagrzewamy do 140 st C .Białka ubijamy na sztywno razem z solą.(białka muszą być tak ubite że przy przewróceniu miski do góry nogami masa nie wypadnie) nie przerywając ubijania dodajemy sok z cytryny i po trochu cukier.Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z gładką końcówką. W celu uzyskania bałwanków wyciskać na blachę mniejsze koła i korpusy (połączone ze sobą), zostawiając pomiędzy bałwankami nieduże odstępy. Pieczemy ok 50 min
Lukier,masa do dekoracji bałwanków:
Białko delikatnie roztrzepać widelcem. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając (np. drewnianą łyżką). Gęstość lukru regulować cukrem pudrem (nie może być zbyt rzadki, w razie konieczności należy dosypać więcej). Masę podzielić na kilka części, zabarwić wedle uznania. Przygotować woreczki (tyle, ile mamy kolorów), do każdego nałożyć przygotowaną masę. Odciąć rogi w woreczkach (powinien powstać mały otworek) i dekorować ostudzone bałwanki, robiąc nosy, oczy, guziki
Porady
Do dekoracji można użyć gotowych pisaków spożywczych
Komentarze