Bezglutenowe pancakes

0 (0 ocen)

  • 35 min

Amerykańskie śniadania oprócz kiełbasek i bekonu to także pancakesy grube naleśniki ociekające syropem klonowym. Zwracając uwagę na ich wartości odżywcze i kaloryczność postanowiłam nieco „odchudzić” amerykańskie naleśniki. Moje porzeczkowe pancakesy to bomba proteinowa z dużą dawką antyoksydantów

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki / ok. 6 sztuk

    3 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej).
    Mielę płatki owsiane i w kilka sekund otrzymuję dobrej jakości mąkę.

    2 łyżki wiórków kokosowych

    *30 g odżywki białkowej

    1 jajo

    1/2 buteleczki kefiru o poj. 0,3 ml

    ½ dojrzałego banana

    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    szczypta soli

    olej kokosowy do smażenia

    *zamiast odżywki dodaj 2 białka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezglutenowe pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie
    W blenderze łączymy wszystkie składniki. Ciasto powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę. Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Łyżką formujemy pancakesy i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron. Podajemy na ciepło z sosem porzeczkowym.

    Sos
    100 g czerwonej porzeczki
    2 łyżki sosu żurawinowego
    1 łyżka miodu

    Przygotowanie
    Porzeczki myjemy, obieramy i gotujemy na małym ogniu. Delikatnie mieszając dodajemy miód i żurawinę. Jeśli sos jest zbyt kwaśny dosładzamy miodem.

Porady

Zwróć uwagę! Jeśli otrzymasz zbyt gęste ciasto dodaj nieco więcej kefiru bądź wody gazowanej. Wówczas pancakesy wyjdą bardziej puszyste. Zwróć uwagę! Porzeczki można łatwo przypalić. Pilnuj ognia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować