Beza z bitą śmietaną i wiśniami z kompotu... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.jajka o temperaturze pokojowej dekikatnie rozbić i oddzielić białka od żółtek, uważać aby białka były czyste bez żółtka, żółtka schować do lodówki lub zamrozić do innych potraw
2.białka przelać do misy robota i na dużych obrotach ubijać, gdy zaczną gęstnieć porcjami dosypywać cukier puder w trakcie ubijania, mąkę ziemniaczaną, na koniec wlać ocet i łyżką wmieszać w białka
3.blaszka z papierem do pieczenia, szybko nałożyć pianę i formujemy ją w prostokątny lub okrągły placek, zrobić na środku lekkie wgłębienie odkładając piane na boki, piana dobrze ubita będzie łatwo się formować, piekarnik nagrzać góra/dół na 150 C, przed włożeniem blaszki obniżyć temperaturę na 130 C i piec80-85 minut, po upieczeniu bezy nie wyjmujemy bezy z piekarnika, zostawić ją w wyłączonym piekarniku na noc przy minimalnie uchylonych drzwiczkach
4.zimną śmietanę ubić w wysokim naczyniu mikserem z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno, całą śmietanę wyłożyć na środek bezy,
na śmietanie rozłożyć odsączone z kompotu wiśnie bez pestek
Komentarze