beza z bitą śmietaną i wiśniami z kompotu...

0 (0 ocen)

beza jest na wierzchu i spodzie chrupiąca, ze śmietaną i wiśniami smakuje wybornie...........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 5 sztuk "XL", cukier puder 1 szklanka, mąka ziemniaczana 3 łyżeczki, ocet jabłkowy 2 łytżeczki, śmietana 30% 330 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, kompot wiśniowy 500 ml/słoik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza

Beza z bitą śmietaną i wiśniami z kompotu... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jajka o temperaturze pokojowej dekikatnie rozbić i oddzielić białka od żółtek, uważać aby białka były czyste bez żółtka, żółtka schować do lodówki lub zamrozić do innych potraw
  • etap 2. białka przelać do misy robota i na dużych obrotach ubijać, gdy zaczną gęstnieć porcjami dosypywać cukier puder w trakcie ubijania, mąkę ziemniaczaną, na koniec wlać ocet i łyżką wmieszać w białka
  • etap 3. blaszka z papierem do pieczenia, szybko nałożyć pianę i formujemy ją w prostokątny lub okrągły placek, zrobić na środku lekkie wgłębienie odkładając piane na boki, piana dobrze ubita będzie łatwo się formować, piekarnik nagrzać góra/dół na 150 C, przed włożeniem blaszki obniżyć temperaturę na 130 C i piec80-85 minut, po upieczeniu bezy nie wyjmujemy bezy z piekarnika, zostawić ją w wyłączonym piekarniku na noc przy minimalnie uchylonych drzwiczkach
  • etap 4. zimną śmietanę ubić w wysokim naczyniu mikserem z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno, całą śmietanę wyłożyć na środek bezy,

    na śmietanie rozłożyć odsączone z kompotu wiśnie bez pestek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować