Beza z truskawkami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zimne białka wlać do misy robota i na dużych obrotach ubić na sztywno, gdy już sztywnieją to porcjami dosypywać cukier w trakcie ubijania, następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać ocet i połączyć tylko składniki
2.forma 25x24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ubitą pianę, piekarnik nagrzany na 160 C, grzanie góra/dół, piec 10 minut, potem w temperaturze 130 C piec około 100 minut
3.na koniec na termoobiegu w 130 C suszyć 10 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach
4.zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilinowym, śmietan fixem, trochę posmarować wierzch bezy
5.można użyć połowę kisielu w proszku - truskawki wsypać do garnka, wlać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier i gotować z 3 minuty, tortenguss red wymieszać w 1/2 szklanki wody, wlać do truskawek i mieszać do zagęszczenia , wystudzić, zimne wyłożyć na bezę
Komentarze