beza z truskawkami i śmietaną

4.5 (144 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

beza jest delikatna w środku, na wierzchu chrupiąca, smakuje wybornie.............SMACZNEGO!!!

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • białka 8 sztuk "L", cukier drobny 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mrożone truskawki 1 opakowanie, tortenguss red 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śmietan fix 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza

Beza z truskawkami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. zimne białka wlać do misy robota i na dużych obrotach ubić na sztywno, gdy już sztywnieją to porcjami dosypywać cukier w trakcie ubijania, następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać ocet i połączyć tylko składniki
  • etap 2. forma 25x24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ubitą pianę, piekarnik nagrzany na 160 C, grzanie góra/dół, piec 10 minut, potem w temperaturze 130 C piec około 100 minut
  • etap 3. na koniec na termoobiegu w 130 C suszyć 10 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach
  • etap 4. zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilinowym, śmietan fixem, trochę posmarować wierzch bezy
  • etap 5. można użyć połowę kisielu w proszku - truskawki wsypać do garnka, wlać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier i gotować z 3 minuty, tortenguss red wymieszać w 1/2 szklanki wody, wlać do truskawek i mieszać do zagęszczenia , wystudzić, zimne wyłożyć na bezę
  • etap 6. resztę śmietany szprycką nałożyć na truskawki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować