Na tort naleśnikowy zbierałam się już od dłuższego czasu. Wreszcie powstał:). Torcik podajemy na gorąco. Jeśli ktoś lubi smak i aromat bazylii polecam.
Składniki:
Patelnia o średnicy 18 cm
Ciasto:
• ¾ szklanki mąki,
• 1 duże jajko,
• 1,5 szklanki mleka,
• Sól do smaku,
• Garść świeżych liści bazylii,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• Olej do smażenia
Nadzienie:
• 0,5 kg sera białego,
• 7 dag sera pleśniowego,
• 1 jajko,
• 6 łyżek startego sera żółtego,
• Pieprz , czosnek granulowany do smaku,
• Kilka świeżych liści bazylii,
• 1 pomidor
Bazyliowy tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego listki bazylii i miksujemy. Gdy bazylia jest już dobrze rozdrobniona dokładamy pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzana patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron.
2.Nadzienie: Ser biały przekładamy do malaksera. Wkruszamy ser pleśniowy. Dokładamy jajko oraz 3 łyżki sera żółtego. Miksujemy. Doprawiamy do smaku ( z uwagi, że ser pleśniowy jest słony nie dodawałam już soli jako przyprawy). Na koniec dokładamy posiekane listki bazylii. Mieszamy delikatnie.
3.Gotowym nadzieniem przekładamy naleśniki. Na górze tortu układamy plasterki pomidora.
Całość przekładamy do piekarnika i zapiekamy około 25-30 minut. Na krótko przed końcem górę posypujemy pozostałymi trzema łyżkami sera żółtego.
Komentarze