Bazyliowy tort naleśnikowy

4.5 (141 ocen)

Na tort naleśnikowy zbierałam się już od dłuższego czasu. Wreszcie powstał:). Torcik podajemy na gorąco. Jeśli ktoś lubi smak i aromat bazylii polecam.

Składniki:

  • Patelnia o średnicy 18 cm
    Ciasto:
    • ¾ szklanki mąki,
    • 1 duże jajko,
    • 1,5 szklanki mleka,
    • Sól do smaku,
    • Garść świeżych liści bazylii,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Olej do smażenia

    Nadzienie:
    • 0,5 kg sera białego,
    • 7 dag sera pleśniowego,
    • 1 jajko,
    • 6 łyżek startego sera żółtego,
    • Pieprz , czosnek granulowany do smaku,
    • Kilka świeżych liści bazylii,
    • 1 pomidor
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki Ser

Bazyliowy tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki 1. Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego listki bazylii i miksujemy. Gdy bazylia jest już dobrze rozdrobniona dokładamy pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzana patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron.
  • przekładanie 2. Nadzienie: Ser biały przekładamy do malaksera. Wkruszamy ser pleśniowy. Dokładamy jajko oraz 3 łyżki sera żółtego. Miksujemy. Doprawiamy do smaku ( z uwagi, że ser pleśniowy jest słony nie dodawałam już soli jako przyprawy). Na koniec dokładamy posiekane listki bazylii. Mieszamy delikatnie.
  • przed zapiekaniem 3. Gotowym nadzieniem przekładamy naleśniki. Na górze tortu układamy plasterki pomidora.
    Całość przekładamy do piekarnika i zapiekamy około 25-30 minut. Na krótko przed końcem górę posypujemy pozostałymi trzema łyżkami sera żółtego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pomidor Ser biały Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować